Dragt


Huebillede1Huebillede2Dragtudstilling

Som ved de tidligere landsstævner vil der også være en masse aktiviteter for de dragtinteresserede. To forskellige udstillinger og nogle spændende workshops.

 

Dragt- og salgsudstilling

 

Dragtudstilling: “1800-tallet på hovedet”

Åben udstilling:
Mandag 15.00-17.00
Tirsdag, torsdag og fredag, 10.00-16.00
Onsdag 10.00-12.00
Omvisning: tirsdag 13.00-14.00

“1800-tallet på hovedet” er en udstilling af originale dragtdele.

I 2017 zoomer dragtudstillingen ind på sjællandske kvindehovedtøjer fra Hedebo og Stevns. Kvinderne i disse områder har i 1800-årerne brugt hovedtøj i silke og fløjl med fantastiske broderier af silketråd og metal på nakkerne, samt metervis af silkebånd – noget af det ypperste i dansk almuekunst fra perioden.

Alle de udstillede genstande er i privat eje.

Ingen tilmelding. Åbent offentligt arrangement
Sted: Gule Hal Foredragssal

 

Salgsudstillingen

Alle dage, 19.00-22.00
Der vil her være mulighed for at finde ud af, hvad der rør sig på dragtområdet. Der vil være et udvalg af materialer fra FD’s salgsafdeling bl.a. tørklæder, strikkegarn, bånd samt sy- og strikkeudstyr.

Der vil desuden være materialer fra eksterne udstillere.

Teglborg Sko sko vil være tilstede i salgsafdelingen tirsdag og onsdag aften. De vil medbringe et udvalg af deres sko, således at der vil være mulighed for at prøve, købe eller bestille. Enkelte numre af deres træningssko er udsolgt.


Af praktiske grunde vil det kun være et mindre del af materialerne fra FD’s salgsafdeling, man kan se, men hele udvalget kan ses på udstillingens computere.

Ingen tilmelding. Gratis, kræver armbånd.
Sted: Hal 2

 

”Loppehjørnet”

Alle dage, 19.00-22.00
Der vil være at finde i Ravnsborghallen, hvor ’allemand’ kan få lov til at sælge deres folkedanser-sager. Vi stiller areal og borde til rådighed, men man er selv ansvarlig for sin bod, og salget af sine sager. Loppehjørnet er åbent!  

Ingen tilmelding. Gratis, kræver armbånd.
Sted: Ravnsborghallen, præcis placering kommer senere

 

Dragt-workshops


Hedebobroderi

Tirsdag, 10.00-13.00
Der vil sideløbende afholdes to separate workshops i Hedebobroderi: en i Tællesyning og en i Dragværk. Det er derfor kun muligt at tilmelde sig én workshop per person.

Tællesyning
Tællesyning er en af de i alt seks broderiteknikker, der betegnes som hedebosyning.

Det er en af de ældste hedeboteknikker. Tællesyning blev udført af landbokvinderne på Hedeboegnen – den gode hedejord mellem Køge, Roskilde og København – ca. 1780 -1840. Der findes dog eksempler på tællesyning, der er yngre end 1840.

Broderiet blev udført med hvid hørtråd på hvidt hørlærred, og blev brugt til udsmykning på skjorter, særke og hvide boligtekstiler, som fx knæduge og stolpestykker.

På workshoppen sys en prøve med nogle af de figurer, der indgår i de gamle tællesyningsbroderier.

Der bliver udleveret materialer.

Underviser: Lone Nielsen
Tilmelding nødvendig. Pris: 75 kr.
Sted: Gule Hal VerandaenGule_Hal

Dragværk
Dragværk er en af de seks Hedebosyninger, som blev brugt i sidste halvdel af 1700-tallet, og blev på Hedeboegnen også kaldt uddragen syning og stolpesyning. Den anvendtes på knæduge, stolpestykker håndklæder pudevår o.l. Vi vil sy en prøve på denne smukke teknik, som vi kan nå på den fastsatte tid.

Der vil blive udleveret materialer.

Underviser: Hanne Hansen.
Tilmelding nødvendig. Pris: 75 kr.
Sted: Gule Hal Verandaen

 

Strik med perler

Torsdag, 10.00-13.00
Uldne muffediser med dekoration af perler, Muffediserne blev brugt i den sidste halvdel af det attende århundrede. Perlerne trækkes på garnet inden man påbegynder strikningen, vi gennemgår og strikker en prøve, hvor der bruges mønstre fra de gamle muffediser. Der udleveres kursusmaterialer, perler, perlenål og garn til brug til strikningen af prøven.Grønne muffedisser

Medbring selv 2 strømpestrikkepinde nr. 2.

Underviser: Kirsten Dengsø
Tilmelding nødvendig. Pris: 75 kr.
Sted: Gule Hal Verandaen

 

Foredrag: Metalbroderede huer på Sjælland

Torsdag, 14.00-15.00
På Sjælland udviklede metalbroderierne på kvindernes huenakker sig op gennem 1800-tallet. Der ses store Å-Scan277forskelle på udformningen af huerne, samt i mønstrene og i udførelsen af broderierne. I det nordlige og nordøstlige område ses metalbroderier i en meget overdådig udførelse, hvorimod de er noget mindre prangende andre steder på Sjælland. I foredraget kan man høre om denne udvikling særligt i perioden 1820-1870, samt hvor og af hvem disse fantastiske broderier blev fremstillet.

Anna-Margrethe Jonsson der er formand for FD`s dragtudvalg og underviser på uddannelsen for dragtinstruktører vil føre jer gennem de sjællandske metalbroderede huers forskelle og ligheder.

Foredragsholder: Anna-Margrethe Jonsson
Tilmelding nødvendig. Pris: 50 kr.
Sted: Gule Hal Varandaen

Find dukkerne

Dragtudvalget har sidst, men ikke midst en sjov lille aktivitet for alle børn og barnlige sjæle, som vi kalder for: ”Find dukkerne”.

Folkedans Danmarks samling af dukker i dragter, vil blive stillet op rundt omkring på stævneområdet samt i Køge by. Det går således ud på at finde dukkerne og notere deres numre, og hvor de er fundet. Der vil være en lille præmie til alle der gennemfører.

Dragtdukke1 Dragtdukke2 Dragtdukke3

Dragtprogram

Tirsdag
10.00 – 13.00 Kursus: Hedebobroderi – Tællesyning Gule Hal Veranda
10.00 – 13.00 Kursus: Hedebobroderi – Dragværk Gule Hal Veranda
14.00 – 16.00 “Snoresysler” v. dragtudvalget* Søndre Skole Legeområde
Torsdag
10.00 – 13.00 Kursus: Strik med perler Gule Hal Veranda
14.00 – 15.00 Foredrag om metalbroderede huer Gule Hal Veranda

*Se beskrivelse under B&U-aktiviteterne